josephiners

Kategori: Mitt liv

MIN HELG

I helgen har min syster varit hemma så vi firade mamma igår (som egentligen fyller imorgon) just för att alla var samlade :) bakade en choklad och hallontårta till mamma, den blev så god!

Idag tog vi en utflykt till Pannkakshuset i Tolg, så mysigt!

NEW HAIR


Var hos min frisör igår och fräschade till håret med några slingor och klippte av lite slitna toppar :) känns så fräscht nu inför sommaren

Vecka 38

Då är vi inne i vecka 38 och bebis är redo att födas! Såhär står det om vecka 38:

Barnets utveckling
Från och med nu betraktas bebisen som fullgånget och redo för förlossningen. I den här veckan väger barnet cirka 3kg och är ungefär 49 cm långt. De flesta barn ligger med huvudet nedåt nu. (Vi fick bekräftat från barnmorskan att mini nu har fixerat sig, så det är ju skönt!)
Förlossningen är påfrestande för barnet men barnet hanterar detta väl och har lagrat extra näring som kan användas. Underhudsfettet fungerar även som energireserv den första tiden. De flesta födslar i Sverige sker mellan vecka 37+0 och 41+6. (Så mini kan komma i princip närsomhelst! Har dock inga känningar av att något skulle starta än..)

I gravidkroppen
När barnets huvud har sjunkit ner i bäckenet brukar det bli lättare att andas och äta igen, då det blir mer plats upptill magen. Allt fler känner förvärkar och en del upplever en ilande känsla när barnet stöter emot musklerna i bäckenbotten. Vissa ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Vid plötslig viktökning eller viktnedgång ska du kontakta barnmorskan.

 

 

YESTERDAYS

Igår åt vi brunch på PM i stan, så sjukt gott! Var ju tvungen att lyxa till det nu när man gått på föräldraledighet ;) kändes så konstigt att inte gå till jobbet idag efter helgen. Man är ju så van vid att gå upp,. Jag vaknade tidigt på rutin vid 7 tiden och trodde jag hade försovit mig haha. Tur att man inte gjorde det! 

vecka 37

Snart är det läggdags för mig, nu är det bara att kämpa på de tre sista dagarna på jobbet. På fredag jobbar jag min sista arbetsdag sen går jag hem på ledighet fram till februari. Det ska bli såå skönt, för just nu är det tungt. Jag vaggar fram, har ont i höften mer eller mindre varje dag och haltar ibland, ont i svanskotan, ont i ryggen, halsbränna, värk under revbenen, ja ni hör ju alla krämpor haha.. Men jag har haft det väldigt lätt fram tills nu, det känns som att mina krämpor har kommit nu in i det sista vilket jag är helt okej med för nu är det så nära. Men man blir såå trött av att ha ont här och där hela tiden. Jag blir även andfådd av att bara stå upp och prata ibland haha.. näe, nu längtar jag tills att mini kommer ut till oss så att jag kan få min kropp tillbaka och känna mig som vanligt igen, även om jag är oerhört tacksam för att vara gravid och hittills mått så bra som jag gjort :) men nu är min kropp trött!

Just ni är vi inne i vecka 37 och det innebär:

Barnets utveckling
Nu väger bebisen cirka 3kg och är omkring 48 cm långt men det här är väldigt individuellt. Bebisen tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten. Lungorna är de sista organen som mognar. (Kan känna mini hicka flera gånger per dag ibland, vilket betyder att hon övar på att dra in fostervatten. Det känns så märkligt, ungefär som en jämn tickande puls, man kan även känna/se det på magen).

I gravidkroppen
Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu och då brukar barnmorskan säga att huvudet har blivit fixerat. Det betyder att bebisen har sjunkit ner så långt att huvudet inte går att rucka på utifrån. För många har brösten redan börjat producera råmjölk och bäckenet är utvidgat. Många gravida upplever att de har svårt att sova den sista tiden. (Imorgon är det dags för ett besök hos barnmorskan, så vi får se hur mini ligger. Det känns som att magen har sjunkit ännu mer vilket kanske är tecken på att även hon har lagt sig till rätta)

 

BB väskan

.

I minis väska
En mössa, ett hårband, tre bodys varav en tshirt, två byxor, en cardigan, en pyamas med fot, en klänning, ett par strumpor och ett par "footies", en filt, en snutte, ett pack våtservetter och blöjor. Necessär med lite babyolja, salvor, mjuk hårborste, nagelsax etc.


I min väska
Necessär med tandborste, toffsar, läppsyl och andra hygienartiklar. Surfplatta och kamera, förlossningsbindor, mjukt toapapper, amningsbehåar, resekit med schampo etc. Vattenflaska, stora trosor, två amningstoppar, amningsnapp, innetofflor, lite smått och gott som ger energikick :)
Tycker det är svårt vad som behövs ta med, man vill inte ta med för mycket onödigt men jag hoppas att detta blir bra. Sen bor vi nära sjukhuset och centrum så skulle det vara någonting man saknar så går det ju lätt att hämta.

ÄNTLIGEN


 

Materiell lycka! Som jag har längtat efter att vagnen och babyskyddet skulle levereras, vi beställde ju vagnen i början av mars om jag inte minns fel. Så nu när vi gått in i vecka 37 är allt hemma och vi är så redo, nu är mini välkommen närsomhelst 

GLOSSYBOX

Fick hem ett paket från glossybox idag, fick det i 25 års present av min syster och hennes pojkvän. Så rolig present, alltid kul med lite vardagslyx :)
månadens box innehöll inte de mest glammiga produkterna men en del passar bra att packa ner i förlossningsväskan iallafall, så det är ju perfekt!

TODAYS

Blev bjuden på brunch idag av H, fick bland annat det i födelsedagspresent av honom :) riktigt gott var det! Jag älskar att äta brunch då och då, för att lyxa till helgen.

vecka 36

Då går vi in i vecka 36 idag :) har ett väldigt smidigt extrabord som ni ser på bilden haha. Nu när det närmar sig börjar jag längta mer tills mini är här, vem är du? hur ser du ut? vem är du lik? jag är så nyfiken på dig lilla hjärtat   

Förra veckan var jag på besök hos vår barnmorska och allt såg bra ut som vanligt, alltid lika skönt att få det bekräftat. Barnmorskan kände även på magen och kunde säga att mini låg med huvudet neråt nu men fortfarande var rörlig :) så hoppas hon stannar i den positionen så det inte behövs göras ett vändningsförsök.

Detta händer i vecka 36:

Barnets utveckling

Fostret börjar förbereda sig på att födas, det tränar andning flera gånger under dagen men inte under djupsömn. Fostret har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Det rör sig lika ofta som tidigare men eftersom det är trångt i livmodern så kan barnet inte ta ut svängarna på samma sätt. Istället för puffar gör fostret mer svepande rörelser. Fostret ökar i vikt med ungefär 14 gram fett varje dag och väger runt denna veckan 2,6 kg. Nu ökar inte fostervattensmängden mer utan minskar snarare då gravidkroppen absorberar en del av det.

 

I gravidkroppen

Magen kan börja sjunka ner lite och det kan bli lättare att andas. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Detta beror på att livmodern trycker på urinblåsan. För en del gravida läcker det råmjölk ur brösten fast bebisen ännu inte är född. Barnet får all sin näring via moderkakan och det är därför bra att äta varierad och nyttig mat.

 

 

NEW IN

Blev lite shopping igår, lite till mini som jag spanat in och ett par sommarskor till mig själv :) skorna är från Scorett, så sköna och snygga!

Dagens mellanmål islatte med melon och jordgubbar, en chokladbit tillkom med ;) snart bär det av till barnmorskan för kontroll, hoppas på att allt fortfarande ser bra ut! Såå härligt med ledig dag imorgon med, ska bara ta det lugnt och njuta av ledigheten 

GRAVIDFOTOGRAFERING v35 ❥

Här ser ni några av bilderna från dagens lilla fotografering. Min syster var så snäll och agerade fotograf, så kul att föreviga magen med så fina bilder i naturen . Jag ska nog göra ett litet fotoalbum sen med text och bilder från början av graviditeten fram till slutet, samt bilder av hur vi har förberett oss för bebis ankomst. Tänker att det kan vara kul att titta i sen om några år!

 

Nu har vi även gått in i vecka 35 vilket innebär:

Barnets utveckling
Bebisen väger cirka 2,4 kg och är ungefär 47cm långt, många barn har nu lagt sig med huvudet nedåt. Bebisen sväljer foster vatten, kissar och övar på att gå igång matsmältningen. Bebisen har lagt på sig mer fett, huden är tjockare och slätare. Huden är rikligt täckt av skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort i fett att huden upplevs som vit och kladdig och allt fosterfett.

I gravidkroppen
Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbenen, en del gravida kan uppleva att det gör ont över revbenen. Att sträcka på sig kan avlasta trycket. Såhär långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp vilket kan bidra till ryggont. Bebisen trycker på överallt och det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova. Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det oftare lättare att andas igen. 

25 år!

Dagen började med att jag fick 25 rosor och frukost på sängen

Sedan bar det av hem till mina föräldrar för födelsedagslunch 

Därefter blev det paketöppning och tårta hemma hos ossLite av festdekorationen hemma hos oss inför kvällens firande med mina närmaste vänner Här är några av mina fina presenter, så tacksam för allt jag fått och alla som uppvaktade mig igår! Hade en riktigt bra dag :) 

VECKA 34

Barnets utveckling
Nu väger bebisen cirka 2,3kg och är ungefär 46 cm lång. De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sig bra utan kuvös och kan ofta klara av sin andning bra. De är fortfarande ömtåliga och kan behöva hjälp med att få i sig näring och att hålla värmen. Många barn ligger med huvudet nedåt nu och lyssnar till hjärtslag, kurrande mage och andra kroppsljud. Det är därför inte så konstigt att många barn har svårt att ligga själva och sova efter födseln, de vill gärna fortsätta med att vara nära och lyssna till kroppsljud.

I gravidkroppen
Livmodern tränar inför förlossningen vilket kan kännas av i form av förvärkar. En del upplever svaga förvärkar, andra mer intensiva och en del känner inte av något alls. Men om man känner med handen utanpå magen kan man känna att den plötsligt drar ihop sig och blir spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig sedan nedåt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet, de varar även längre än sammandragningar.